Mangusta 8 - 19-21.04.2013 - podsumowanie

Kolejna, 8 ju edycja urodzinowych manewrw Grupy BAT d MANGUSTA za nami. Tym razem Manewry odbyy si na nowym terenie za Przedborzem, a sama impreza w Stanicy Harcerskiej w Biaym Brzegu.

PODSUMOWANIE:

25.04.2013 siedziba DEA, Arlington, Wirginia, USA

Thomas M. Harrigan - Dyrektor Operacyjny DEA - zamkn na klucz szuflad swojego biurka. Wewntrz lea najnowszy raport z Kolumbii. Agent nr 1976 informuje, e kartel El Legado de Escobar zosta powanie osabiony. Dziki sprawnej akcji poczonych si DEA, Navy Seals i brytyjskiego SAS udao si wyeliminowa narkotykowego bossa Rala Benedicto Pacifico Juan Maria Ramireza. Wg niektrych rde nawet trzykrotnie. To na jaki czas powinno osabi dziaalno tego, jak i innych karteli. Niestety obok karteli swoj aktywno w rejonie zaczli przejawia Kubaczycy, a poniewa w naturze prnia nie wystpuje, istnieje obawa, e zajm miejsce Kolumbijczykw. Tak, czy inaczej, sytuacja bdzie monitorowana na bieco.

01.05.2013 Hawana, Plac Rewolucji

Przed trybun honorow ju trzeci godzin maszeroway tumy Kubaczykw, ktrzy w ten sposb przed swoim ?El Presidente? Raulem Castro postanowili uczci wito Pracy. W trzecim rzdzie za prezydentem, siedzia zamylony genera Ignacio Costello. Jeszcze do niedawna pukownik, na generalskie szlify zasuy sobie przeprowadzon niespena miesic wczeniej operacj w Kolumbii, gdzie jego elitarna Infanteria Naval, dziaajc pod przykrywk Kubaskiej Misji Plantatorskiej opanowaa znaczne obszary pogranicza kolumbijsko-panamskiego i przeja w miejsce kolumbijskich karteli cz kanaw przerzutowych kokainy przeznaczanej na imperialistyczny rynek amerykaski. Caa akcja ma zapewni dopyw rodkw na wsparcie dalszych dziaa rewolucyjnych w regionie, czego pierwsze efekty ju s widoczne. Jedynym minusem byo pojawienie si Jankesw z DEA i Navy Seals, ale i z tym problemem ludzie Costello sobie poradzili.

04.05.2013 r., Medellin, siedziba kartelu El Legado de Escobar

Wydarzenia z ostatniego miesica, a przede wszystkim likwidacja Rala Benedicto Pacifico Juan Maria Ramireza, pokazay, e najwiksze niebezpieczestwo wcale nie grozi ze strony konkurencji z Cali, ale z zewntrz. Nie do, e plantacje i kanay przerzutowe czciowo przejli Kubaczycy, to jeszcze Gringos z DEA maj zainstalowanego u nas jakiego kreta. Na szczcie jestemy coraz bliej namierzenia go. A co najwaniejsze, mamy czowieka ktry nie boi si pokierowa kartelem w nowych trudnych czasach. Nowym bossem zosta Dario ?El Macho? Rosario.

Mangusta 8 jest ju histori. Bya to Mangusta dwch nowoci. Po pierwsze zupenie nowa miejscwka, pikne lasy nad Pilic w okolicach Przedborza, na pograniczu dzkiego i kieleckiego. Po drugie zmiana w systemie dowodzenia i kierowania rozgrywk. Tym razem rol sztabu ograniczylimy do minimum, przekazujc jak najwiksz decyzyjno w rce dowdcw oddziaw. Suchajc waszych opinii jeszcze na miejscu, jak rwnie czytajc pniejsze wpisy na wmasg, cieszymy si, e przypady one wikszoci do gustu. Jeli chodzi o tzw. statystyk, w tegorocznych manewrach wzio udzia ok. 360 osb + nasza ?parszywa dwunastka?. Jak zwykle nie potrafimy okreli jednoznacznie, kto, ile i za ile wygra. Ale te specyfika Mangusty jest taka, e nie wane s tu zdobycze, ordery, itp. Bo liczy si przede wszystkim zabawa. A tej nie brakowao zarwno w trakcie samej rozgrywki, jak i w czasie pitkowego ?wieczorka zapoznawczego? i sobotniego ?afterparty?.

Na koniec jeszcze podzikowania:
- Dla KH ZHP Radomsko za udostpnienie swojej bazy obozowej w Biaym Brzegu ? mamy nadziej, e nie ostatni raz.
- Dla CAPRI ASG za sponsoring.
- Dla WMASG za patronat.
- Dla was wszystkich, ktrzy mimo niepewnej pogody jechalicie z caej Polski, by si z nami bawi i witowa.

Tekst: Cobra

Zapraszamy do obejrzenia krtkiego filmiku, z pojmania Raula (Autor: RM45C ):

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdj uczestnikw:

- Autor: aldiuz

- Autor: Sylwia Wierzbicka