2011.09.16-18 - CHIROPTERA 3 - 36-godzinna Symulacja Pola Walki

Kolejna, trzecia edycja Symulacji Pola Walki CHIROPTERA ju za nami. Czekalimy dugi okres na jej podsumowanie ze wzgldu na to, i kilka oddziaw nie przesao wymaganych raportw. W Symulacji pocztkowo miao wzi udzia ok. 120 osb, ale w ostatniej chwili jeden z oddziaw zgosi, i nie jest w stanie dojecha. Wg szacunkw pojawio si 103 uczestnikw w 12-tu oddziaach. Ilo osb w kadej ze stron konfliktu rozoya si w przyblieniu po rwno.

PODSUMOWANIE ORGANIZACYJNE

Na wstpnie naley zaznaczy, i Symulacja zostaa zgoszona do Policji i Nadlenictwa w Przedborzu.

Nie miejsce jako Organizator ? Grupa BAT d, dojechalimy w czwartek ok. 19:00. Na pocztek rozstawilimy Sztab i rozdzielilimy zadania na pitek.

W pitek od rana Czonkowie BAT rozpoczli rozkadanie w terenie rnego rodzaju celw (ich wykaz w dalszej czci). Ze wzgldu na duy obszar i rnorodno terenu, oznaczenie celw zajo nam sporo czasu ? prace zostay zakoczone ok. godziny 17:00.

Pierwsi uczestnicy zaczli pojawia si w miejscach parkingowych ju ok. godziny 15:00.

W czasie prac w terenie, w naszym BAT-Mobilu pka linka sprzga, co znacznie utrudnio nam prac i mobilno w czasie trwania caej symulacji. Dodatkowo okazao si, e Sztab usytuowalimy na obszarze, ktry nie do koca odpowiada Leniczemu, wic w sobot rano, musielimy w trybie pilnym zmieni jego lokalizacje. Te sytuacje spowodoway, e bylimy zmuszeni do pewnych modyfikacji organizacyjnych. Przez to kilka oddziaw nie otrzymao na wstpie przydzielonej kasy (uzupenilimy to w czasie pojawiania si oddziaw w Sztabie) oraz musielimy zmieni lokalizacj punktw handlowych, ktre tak naprawd przenielimy w blisk okolic Sztabu.

Sobota bya dniem obfitujcym w wiele kontaktw z poszczeglnymi Oddziaami. Zaoenie byo takie, e nie ingerowalimy w dziaania w terenie. Kontakty dotyczyy gwnie wyjanie zwizanych ze znalezionymi celami. Oczywicie najciekawsze byy kontakty bezporednie, kiedy to kilka oddziaw pojawio si w punkcie skupu, by sprzeda znalezione czy zdobyte w terenie mineray, kody itp. Tradycyjnie ju podczas wszystkich edycji Chiroptery, najciekawsze negocjacje (to tak w duym uproszczeniu) mamy przyjemno prowadzi z Grupami: PANTERY oraz BLECKWATER z Czstochowy. Te chwile zawsze zapadaj nam gboko w pamici.