2011.04.16-17 Operacja MANGUSTA 6

No i stao si. Kolejna, szsta edycja Mangusty ? urodzinowych manewrw organizowanych przez dzk grup BAT - ju za nami. W dniach 16-17.04.2011 na terenie wirowni w Paczewie, znanej doskonale wszystkim mionikom airsoftu z wojewdztwa dzkiego i nie tylko, stawio si blisko 680 osb.

Przewaajc cz stanowili uczestnicy rozgrywki, a konkretnie 307 osb po stronie si koalicji NATO oraz 324 osoby w szeregach armii kubaskiej. Liczby te uzupeniali przedstawiciele mediw, sponsora, VIP-y, niezniszczalna zaoga kuchni polowej oraz sztab dowodzenia wraz z BAT-obsug, wspierany przez OldShifty?ego z 2REP. Jak zwykle tem caej zabawy by konflikt pomidzy kubaskimi synami rewolucji, potrzebujcymi spektakularnego zwycistwa po nieoczekiwanej mierci braci Castro, a pragncymi zahamowa rozlanie si czerwonej zarazy na wyspy archipelagu Bahama siy koalicji NATO.

Grupa BAT stawia si w Paczewie ju pitek 15 kwietnia rano, celem przygotowania terenu manewrw, sztabu oraz wyznaczenia stref parkingowych i biwakowych. Czasu jak zwykle nie byo za wiele, ale poradzilimy sobie i na przyjazd pierwszych uczestnikw tj. ok. godziny 17 wszystko byo dopite na przedostatni guzik (ostatniego nie dopinamy, bo cinie pod szyj). Do pnego wieczora przybyo ju tyle osb, e tu i wdzie mona byo zobaczy grupki maniakw rozgrzewajcych przy ogniskach garda przed sobotnim afterparty a pozostae organy i czonki przed zapowiadanymi na pitkowo-sobotni noc ujemnymi temperaturami.

Sobotni poranek 16 kwietnia przywita wszystkich szronem na szybach samochodw oraz na nieopatrznie pozostawionych na zewntrz replikach.

Niemniej czyste niebo oraz milutko przygrzewajce soce byskawicznie rozgrzao wszystkich zmarzlakw i pozwolio pochowa sterty polarw gboko w baganikach samochodw. Niebo zaiste w klimacie Bahamw, tylko ocean gdzie znik. Od wczesnego ranka zaczy zjeda te pozostae ekipy uczestniczce w manewrach i zapenia wydzielone dla obu stron konfliktu parkingi. Proces rejestracji ekip przebiega bezproblemowo, krtka chwila lansu i do godziny 9:30 wikszo oddziaw by ju na wyznaczonych przez sztab pozycjach. No a potem si zaczo. Pene rce roboty mieli wszyscy: oddziay walczce na wielu strategicznych odcinkach, medycy, ktr4zy czsto pod silnym ostrzaem wroga dokonywali wrcz cudw, by oddziay nie musiay udawa si na przegrupowanie, wreszcie sztab dowodzenia w skadzie: Larek, Rosiu i Vito, ktry przyjmowa niezliczone iloci meldunkw i obmyla coraz to wymylniejsze zadania, by tylko uatrakcyjni rozgrywk. Ostatecznie Najlepszy scenariusz napisao ycie, kiedy to jeden z oddziaw w momencie otrzymywania rozkazu, e ma znale pocisk rakietowy, znalaz pocisk? ale prawdziwy, niewybuch. Chopaki oznakowali teren tam ostrzegawcz, a sztab o caej sprawie poinformowa policj, ktra w krtkim czasie przysaa patrol do pilnowania znaleziska. Ostatecznie po raz pierwszy w historii Mangusty dziaania nie zakoczyy si wygran Cubaneiros, a remisem z lekkim wskazaniem na siy koalicji NATO (wiksza ilo zaliczonych zada).

Cao za zakoczy apel, w trakcie ktrego grupa BAT wrczya wybranym grupom i osobom przyznawane przez siebie nagrody Nietoperzy oraz odebraa urodzinowe prezenty, yczenia i wysuchaa gromkiego ?Sto Lat!?

A potem byo ju tylko afterparty. Grupy tych co zostali, zasiady przy licznych ogniskach na polu biwakowym, by ostatecznie caa impreza miaa swoj kulminacj w namiocie przy kuchni polowej, gdzie prym wiedli Jacek Sidi ? gitara I, wokal, CoBRA ? gitara II wspomagajca, wokal, Regdorn ? instrumenty perkusyjne, a za dobr piosenek odpowiedzialna bya Akasha, gdy to ona miaa wszystkie piewniki. piewy, pogawdki nie by koca i jak zwykle trway niemale do witu.
A niedziela 17 kwietnia to ju standardowo czas poegna z tymi, ktrzy zostali, zwijanie obozowiska i sprztanie terenu. Pozostaje tylko powiedzie ?Do zobaczenia na Mangucie 7!?

I tylko jedna rzecz dla nas organizatorw jest niepojta. Jak to si dzieje, e kto przywozi 20 penych puszek piwa (ulubiony napj wikszoci maniakw) i potem nie ma miejsca, eby zabra 20 pustych zgniecionych. Podobno zajmuj mniej miejsca. To samo si tyczy pustych butelek Pet, puszek po konserwach itp. A tego typu skadzikw z rnymi mieciami na polu biwakowym i parkingach zostao ogrom. Workw na mieci mielimy duo, wystarczyo zapyta. A my naprawd nie jestemy w stanie zabra potem wszystkiego.

Tekst: Cobra

GALERIA ZDJ

Zapraszamy do obejrzenia innych galerii zdj:

Galeria 2 - Autor: Justyna >>

Galeria 3 - Autor: Regdorn >>