2010.09.17-19 - CHIROPTERA 2

ImageW dniach 17-19 wrzenia odbya si ju 2 edycja naszych cyklicznych manewrw- Chiroptera 2. Tak, jak byo to w ubiegym roku 36 godzinne manewry odbyy si w okolicach Fajnej Ryby- najwyszego naturalnego wzniesienia wojewdztwa dzkiego. Wikszy realizm dziaa zapewniao uycie zasad SPW (Symulacji Pola Walki) w wersji specjalnej.
Jak zwykle, tak jak przy innych spotkaniach organizowanych przez BAT promowana bya akcja ?Czyste Miejscwki?.

Sama idea manewrw bya skierowana do graczy znudzonych co weekendowymi wymianami kompozytu i chccych sprawdzi si w duszych akcjach ni kilkugodzinne akcje. Wielko terenu oraz jego dosy spore zrnicowanie topograficzne wymuszao na graczach umiejtnoci walki w rnych warunkach, sprawnej pracy z map, przetrwania w nieprzyjaznym terenie oraz w cigym zagroeniu kontaktem z siami wroga.
Na terenie dziaa konsulat ONZ gdzie mona byo, za odpowiedni cen, kupi informacje, wynaj najemnikw lub odsprzeda znalezione dobra.

Tem manewrw by konflikt Cesarstwa Laurecji a bojwkami Mauzetani. Koci niezgody sta si Wodr Napdowy- paliwo XXI wieku majce w peni zastpi rop naftow. Gwne pokady tego rewolucyjnego surowca znajduj si na terenie Mauzetani przez lata kontrolowanej przez siy Cesarstwa Laurecji. W obliczu ogromnych zyskw pyncych z nowego rda energii wybuch krwawy konflikt o podou ekonomiczno- etnicznym.

W pitek od rana zajlimy si przygotowaniem terenu.
Wczesnym popoudniem zostay przez nas rozoone strategiczne zasoby oraz plastikowe skrzynki. ?Diamenty? zostay zakopane na terenie kopalni diamentw, a miejsca znajdowania si drogocennych kamieni byy oznaczone pod drzewami patykami wbitymi w ziemi. Po zakopaniu diamentw i oznaczeniu terenu kopalni udalimy si w kierunku drugiej kopalni- zota. Tutaj zostay zakopane dwie metalowe skrzynki do przenoszenia drogocennego kruszcu. Po odpowiednim oznaczeniu terenu, grudki zota, ktrymi byy pomalowane klocki hamulcowe, zostay porozrzucane po terenie kopalni.
Trzeci strategiczn pozycj byy pokady wodoru- w formie oznaczonych, walcowatych butelek.

W czasie rozkadania surowcw, rozwieszalimy take na drzewach szare, plastikowe skrzynki. 18 takich skrzynek byo rozsianych po caym terenie. Pobocznym celem kadego z walczcych oddziaw byo odnalezienie jak najwikszej iloci tych skrzynek i zostawienie w rodku wizytwki z nazw oddziau. Dla ekipy, ktra zostawia najwicej wizytwek, przewidziana bya nagroda.

Pogldowa mapa rozmieszczenia skrzynek i obiektw strategicznych:

W tym miejscu warto te podkreli, e w pitkowy wieczr oficjalnie rozpocz swoj dziaalno nowy oddzia w strukturach BAT ? BRAVO 6.

Same Manewry trway oficjalnie od godziny 24:00 w pitek do godziny 10:00 w niedziel. W czasie ich trwania, wikszo uczestnikw moglimy rwnie przez kilka chwil goci w Konsulacie.

PODSUMOWANIE

1/ W tym roku w Manewrach wzio udzia okoo 60 osb + 14 osb z Grupy BAT d. Pierwszymi, ktrzy przybyli na teren Manewrw w pitkowy wieczr, by oddzia M4 - Grupa CTI, ktra rwnie jako ostatnia opucia pole walki w niedziel ok. godziny 12

2/ Najwicej gotwki za odnalezione zoa zarobiy poczone oddziay M3 i M6: PANTERY i BLACWATER. Negocjacje z przedstawicielami tych oddziaw na dugo zostan w naszej pamici. Chopaki dostarczyli nam mnstwo umiechu i wspaniaej zabawy, a o to przecie gwnie w tym wszystkim chodzi.

Na drugim miejscu pod wzgldem zdobyczy gotwkowej uplasowa si oddzia M9: Ixodes i Czerwona Orkiestra
Oddziay te bd mogy wykorzysta zarobione pienidze w kolejnej edycji, ktra odbdzie si w maju 2011 roku.

3/ Z 18 skrzynek rozmieszczonych na terenie Manewrw, odnaleziono 16.

Ranking odnalezionych skrzynek:
1/ Oddzia L7 2REP ? 9 skrzynek
2/ Oddzia M3 - Pantery ? 8 skrzynek
3/ Oddzia M6 - BLACKWATER ? 5 skrzynek
4/ Oddzia L6 MAG ? 3 skrzynki
5/ Oddzia L9 - Szpon ? 3 skrzynki
6/ Oddzia M9 - Ixodes + Czerwona Orkiestra ? 2 skrzynki
7/ Oddzia M4 CTI ? 1 skrzynka

Oddzia 2REP ? jako zwycizca tego rankingu, otrzyma od Naszej grupy obiecan niespodziank.

W dwch skrzynkach odnalelimy wizytwki oddziau N11, o ktrego istnieniu nikt nie wiedzia ? nawet Organizatorzy.

Jednak po zakoczeniu Manewrw, Sztab ONZ otrzyma od Oddziau M6 ? BLACKWATER nastpujc informacj:

?Do sztabu ONZ.
W zwizku z naoeniem przez stron rozjemcz embarga informacyjnego wnioskujemy, i wasza neutralna pozycja jest daleka od zaoe niebieskiego sztandaru. Obawiajc si zatarcia prawdy i wskazania jedynej susznej wygranej strony, Nasze Rewolucyjne Pastwo wysao pacyfikacyjne oddziay na tereny, do ktrych rocimy sobie prawa. Informujemy ze zaginiony oddzia N11 zosta pojmany i doprowadzony przed rewolucyjny sd, ktry wyda wyrok 20lat cikich robt w kopalni diamentw. Nastpne przekroczenia Naszego terenu karane bd kar najwysza. Napojem narodowym zostaa KO-Kola produkowana w byych kopalniach zota. Carski St zosta placem centralnym.
I pamitajcie siy wysze s po naszej stronie
Koek"
Tak wic wychodzi na to, e sprawa si wyjania....
* * * * * *
Ten rodzaj imprezy jak najbardziej nam, jako Grupie odpowiada i cieszymy si, e podoba si innym. Dlatego ju teraz, zapraszamy na kolejne edycje w maju i wrzeniu 2011 roku.

Tekst: Czeczot i Rosiu
Foto: Rosiu